Head.png
Festival 2014

Caşcavalul de Brăduleţ a fost, pentru al treilea an consecutiv, vedeta incontestabilă a celui mai mare festival organizat în judeţ. Festivalul Caşcavalului de Brăduleţ a oferit miilor de turişti şi localnici prezenţi în weekendul trecut pe Valea Vâlsanului, trei zile de sărbătoare, folclor autentic şi delicii gastronomice.

Comuna Brăduleţ şi valorile ei tradiţionale au devenit cunoscute în întreaga ţară graţie proiectului european „Festivalul Caşcavalului de Brăduleţ”, în cadrul căruia an de an se organizează un eveniment itinerant de gastronomie, meşteşuguri, tradiţii şi cultură, în centrul căruia se află deliciosul produs culinar pe care localnicii ştiu să-l prepare după o reţetă moştenită de secole.
■ Trei zile de sărbătoare pe Valea Vâlsanului
Cea de-a treia ediţie a Festivalului Caşcavalului de Brăduleţ a debutat vineri, 13 iunie, în satul Brădet, leagăn de spiritualitate şi istorie. Localnicii şi-au întâmpinat oaspeţii cu mesele pline de bucate preparate în gospodăriile tradiţionale, la loc de cinste între delicatesele proaspete şi aromate aflându-se renumitul caşcaval de Brăduleţ. În standurile meşteşugăreşti, artiştii populari au reînviat atmosfera satului de altădată, scoţând din lada de zestre îndeletniciri păstrate cu sfinţenie şi transmise din generaţie în generaţie. Turiştii prezenţi în număr mare pe Valea Vâlsanului în weekendul trecut au putut admira frumoasele costume populare purtate la sărbători de către localnici şi ţesăturile executate cu migală şi talent de femeile satelor comunei Brăduleţ, păpuşi măiestrit meşteşugite de artişti populari dăruiţi cu har, dar şi icoane de o frumuseţe şi o simplitate inegalabile, realizate de pictorii locali. Printre oaspeţii satului Brădet s-a numărat şi prefectul judeţului Argeş, care a apreciat la superlativ talentul meşteşugarilor locali. Zeci de artişti au oferit turiştilor şi locuitorilor comunei Brăduleţ un adevărat maraton de muzică şi dansuri populare, care a culminat cu concertul extraordinar susţinut de artistul sibian Robert Târnăveanu.
■ Turişti din China şi Pakistan, prezenţi la sărbătoarea caşcavalului
Sâmbătă, sărbătoarea a continuat în satul Brăduleţ, unde, de la orele amiezii, sute de turişti au venit să deguste din deliciosul caşcaval de Brăduleţ şi să se bucure de un spectacol de folclor autentic. Şi de această dată turiştii au fost prezenţi în număr mare, profitând de vremea frumoasă şi de ospitalitatea gazdelor pentru o zi de tradiţie şi meşteşuguri cum numai în comuna Brăduleţ întâlneşti. Pe Valea Vâlsanului au venit în acest weekend turişti din toată ţara şi chiar din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, din China, Pakistan sau Elveţia, care s-au bucurat din plin de generoasa ofertă a festivalului, atât în ceea ce priveşte preparatele din bucătăria locală tradiţională, în frunte cu caşcavalul de Brăduleţ, cât şi meşteşugurile şi folclorul specifice zonei. Cele zece ore de spectacol oferite de organizatori localnicilor şi oaspeţilor comunei s-au încheiat cu recitalul artistei Nineta Popa, sute de oameni unindu-se în hore şi sârbe pe muzica celebrei interprete de muzică populară.
■ Oaspeţii comunei Brăduleţ s-au delectat cu bunătăţile preparate de localnici
Duminică a fost mare sărbătoare la Galeş, sat în care toate casele respiră prin fiecare colţişor tradiţie şi artă. Oameni buni şi primitori ca la Galeş aproape că nu există nicăieri în lume, iar în ultima zi a Festivalului Caşcavalului de Brăduleţ 2014 cei care au avut inspiraţia să petreacă o zi pe Valea Vâlsanului s-au convins din plin de acest lucru. Zeci de producători locali, specialişti în prepararea caşcavalului din caş baschiu, după o reţetă unică în lume, au invitat oaspeţii la degustare, alături de preparatul „vedetă” al festivalului aflându-se bulzul, caşul proaspăt, brânza de burduf, pâinea de casă, stropite cu un păhărel de tărie produsă în gospodăriile localnicilor. Duminică, Galeşul a avut ca oaspeţi numeroşi reprezentanţi ai vieţii publice argeşene, în mijlocul locuitorilor comunei Brăduleţ aflându-se preşedintele Consiliului Judeţean, parlamentari ai Argeşului, şefi de instituţii şi numeroşi primari, care au răspuns invitaţiei primarului Evlampie Alecu de a lua parte la sărbătoarea comunei Brăduleţ. Spectacolul folcloric a adunat mii de oameni, care s-au bucurat de atmosfera de sărbătoare oferită de Doina Argeşului şi de sutele de artişti argeşeni din toate colţurile judeţului. Finalul celei de-a treia ediţii a Festivalului Caşcavalului de Brăduleţ a aparţinut unei vedete a cântecului popular, Steliana Sima.

 

Formular interactiv