Head.png
Festivalului Caşcavalului de Brăduleţ 2016

Timp de trei zile, argeşenii, cât şi turiştii din întreaga ţară, au fost poftiţi, pentru al cincilea an consecutiv, la Ediţia 2016 a Festivalului Caşcavalului de Brăduleţ. Evenimentul, ce are ca scop promovarea valorilor istorice, religioase, culturale şi tradiţionale ale comunei, accentul fiind pus pe produsul gastronomic ce îi dă şi denumirea,  Festivalul Caşcavalului de Brăduleţ a făcut obiectul unui amplu proiect cu finanţare europeană şi se află în al doilea an de sustenabilitate, fiind organizat de Primăria şi Consiliul Local, sub atenta coordonare a edilului Evlampie Alecu.
În perioada 27 – 29 mai, localnicii şi oaspeţii comunei Brăduleţ au avut parte de un maraton de spectacole folclorice, „vedeta” fiind caşcavalul de Brăduleţ. Festivalul este itinerant, fiind organizat în fiecare sat, în zile succesive.
A cincea ediţie a Festivalului Caşcavalului de Brăduleţ a debutat în ziua de 27 mai, în satul Brădet.  Primarul Alecu Evlampie, în calitate de reprezentant al gazdelor, le-a urat bun venit celor prezenţi şi i-a poftit să se bucure de tradiţiile locale şi de talentul celor ce vor urca pe scenă. Turiştii, veniţi şi de această dată în număr mare, au avut plăcerea să deguste din celebrul preparat gastronomic, prezentat de către producătorii locali în standurile special amenajate, şi au aflat şi istoria caşacavalului de Brăduleţ, un produs unic a cărui reţetă este moştenită din generaţie în generaţie. În căsuţele de lemn, amplasate în locul de desfăşurare al Festivalului, meşteşugarii satului, păstrători ai tradiţiilor seculare, şi-au arătat măiestria, împărtăşind lucrările lor.
Începând cu ora 16:00, a început spectacolul, succedându-se ansambluri ale localităţilor din Argeş: Corbeni, Vlădeşti, Valea Danului, Tigveni, Arefu şi Valea Iaşului. Invitaţii speciali ai zilei au fost Olguţa Berbec şi Ana - Maria Iorga, împreună cu Ansamblul Vaideeni din Vâlcea.
A doua zi, Festivalul Caşcavalului şi-a aşteptat oaspeţii în satul Brăduleţ. Şi aici, cei ce au dorit să ia parte la eveniment au întâlnit producătorii locali de caşcaval cât şi meşterii talentaţi. Artiştii populari au reînviat satul românesc de odinioară, expunându-şi măiestria la ţesut, pictat icoane şi sculptat în lemn. Ansamblul „Mioriţa” de la Jugur, grupul vocal „Brăduleţul” din Galeş, ansamblul Căluşărei de la Stolnici şi interpretele Ilona Anghel din Corbi şi Anişoara Birdici din Brăduleţ au fost cei care au încântat spectatorii. Seara a fost încheiată su recitalurile susţinute de către Mariana Anghel şi Silvana Rîciu.
 
În satul Galeş a fost organizată ultima zi a Festivalului, ediţia 2016, unde şi-au aşteptat oaspeţii, ca şi în celelate zile, şi producătorii de caşcaval, cât şi meşterii populari. Şirul de spectacole a fost deschis de „Ţiteraşii din Galeş”, care au fost apreciaţi pentru talentul lor. Au urmat ansamblul „Hora” din Albeşti şi două soliste din Galeş, Ruxandra Ungureanu şi Anişoara Birdici. Îndrăgiţii rapsozi Nicuşor Iordan, Aurelian şi Ana – Maria Preda, Robert Târnăveanu şi ansamblul “Doruri Muscelene” sunt cei care au încheiat, în ropote de aplauze cea de-a cincea ediţie a Festivalului Caşcavalului de Brăduleţ.

 

Formular interactiv