Head.png
Apele tămăduitoare ale Brădetului

Comorile de pe Valea Vâlsanului se lasă descoperite treptat, una dintre acestea fiind apele tămăduitoare, ce completează frumuseţea Brăduleţului. An de an, sute de oameni vin la Spitalul de Recuperare Balneo-fizio-terapeutică Brădet pentru a-şi trata diferite afecţiuni. Binefacerile terapiei combinate ce cuprinde proceduri şi cura cu ape minerale îi fac pe mulţi dintre pacienţi să revină şi să îşi aducă şi cunoscuţii, transformând sesiunile de tratament într-o tradiţie de lungă durată.

Primul izvor de apă miraculoasă a fost descoperit întâmplător, în anul 1888. Conform legendei care s-a păstrat până azi, fotograful Ion Nicolae este cel care a dat peste primul izvor. Fiind suferind de afecţiuni ale ficatului, pancreasului şi stomacului, acesta s-a mutat de la Bucureşti, unde îşi desfăşurase activitatea, în satul natal, Vîlsăneşti. În peregrinările sale, a descoperit la Brădetu un izvor cu o apă urât mirositoare, izvor botezat de localnici Puturosul. Ion Nicolae a luat probe de apă pe care le-a dus la analize în Bucureşti, de unde a aflat că apa respectivă are proprietăţi curative, datorită conţinutului bogat în sulf. Astăzi, Puturosul este izvorul numărul 1. Ulterior, s-au făcut cercetări în zonă şi, în total, au fost descoperite şapte izvoare cu ape tămăduitoare.
Pentru utilizarea în scop curativ a izvoarelor cu ape minerale s-a înfiinţat Spitalul de Recuperare Brădet.  Pacienţii care vin la cure de tratament beneficiază de proceduri de balneo-fizioterapie, dar şi de o dietă, adaptată afecţiunilor pe care le au, cu ape minerale sodice, bicarbonate, sulfuroase, clorurate şi iodurate. Apele miraculoase sunt ideale pentru pacienţii care suferă de afecţiuni ale aparatului urinar, boli endocrine, boli hepato-biliare, dar şi pentru diminuarea oboselii şi a asteniei. De asemenea, terapia efectuată la Spitalul de Recuperare Brădet ameliorează afecţiunile locomotorii, reumatice, neurologice şi are rol de reabilitare a pacienţilor postoperatorii sau posttraumatici.
Decorul natural ce dublează calităţile apelor tămăduitoare are la rândul său o contribuţie importantă în redarea stării de bine a pacienţilor. Aerul curat, bogăţia şi densitatea spaţiului verde creează din satul Brădet un spaţiu propice recuperării, atât fizice, cât şi psihice. De asemenea, ospitalitatea localnicilor şi posibilitatea de a descoperi tradiţiile zonei sunt un factor de relaxare şi îmbogăţire spirituală, ajutându-i pe cei internaţi aici să simtă beneficiile unui concediu, uitând de afecţiunile care îi macină. Natura a fost darnică cu Brăduleţul, lăsând aici comori ce fac din zonă un centru de terapie pentru trup şi suflet, „medici” iscusiţi fiind izvoarele minerale, oamenii locului şi peisajele pitoreşti.

 

Formular interactiv