Head.png
Festivalul Caşcavalului de Brăduleţ

Prima ediţie a Festivalului Caşcavalului a fost organizată la sfârşitul lunii septembrie în 2008, în satul Galeş. Manifestarea care a adunat toată suflarea comunei a ţinut două zile, sâmbătă şi duminică, la eveniment fiind invitaţi să participe 30 de producători de caşcaval şi alte brânzeturi, atât din comuna Brăduleţ, cât şi din localităţile învecinate şi din Siliştea, judeţul Sibiu. „Poftiţi la noi, pe culmi de deal,/Poftiţi, gustaţi din caşcaval/ Şi lăudaţi să fie/ Cei ce-ascund în el/ O trudă mare/ Şi un mare zel!” – acesta a fost motto-ul sub care s-a desfăşurat primul festival al Caşcavalului de Brăduleţ.

Citeşte mai departe:
 
Caşcavalul de Brăduleţ - natural şi delicios

Caşcavalul de Brăduleţ se produce astăzi, după reţete străvechi de zeci de ani, transmise cu grijă din generaţie în generaţie, în peste 100 de gospodării din comuna Brăduleţ. Natural şi delicios. Aşa îl descriu toţi cei care, fie şi o singură dată, au gustat din produsul gastronomic care se confundă astăzi cu identitatea şi renumele naţional al zonei.

Citeşte mai departe:
 
Meşteşugul caşcavalului opărit – tradiţie de familie

Creşterea animalelor a fost şi rămâne ocupaţia de bază a locuitorilor satelor din Brăduleţ, aşa cum şi produsele obţinute din lapte, nelipsite pe mesele sătenilor, au reprezentat din cele mai vechi timpuri hrana principală. Pe mese de lemn rotunde şi joase, aşa cum se întâlneau în mai toate gospodăriile de la ţară, ţăranii aveau aproape la orice masă străchini de lut cu lapte dulce sau acru, alături de o bucată de mămăligă vârtoasă.

Citeşte mai departe:
 
Anii industrializării

În anii ’60 ai secolului al XX-lea, tinerii din satele cu tradiţie în creşterea animalelor şi în prepararea produselor specifice au fost recrutaţi pentru a învăţa de la producătorii din Dobrogea şi Bărăgan cum se produce la nivel industrial caşcavalul opărit din caş baschiu. Printre tinerii chemaţi la ucenicie se numărau şi locuitori ai satelor din Brăduleţ şi Galeş, care au lucrat la Smârdioasa (Teleorman), Slobozia (Ialomiţa) şi Călăraşi fie la prepararea caşului baschiu, fie ca opăritori.

Citeşte mai departe:
 


Formular interactiv